Museet Siamesisk Samling er noe så sjeldent som et etnisk museum for Siam - i småbyen Ebeltoft
 

Hva er vel mer naturlig enn at en så liten by som Ebeltoft har sin helt egne samling tilegnet Siam?

Forklaringen på en Siamesisk Samling i Ebeltoft er litt enklere enn den tilsynelatende virker å være; Rasmus Havmøller fra Ebeltoft ble sendt til Siam (Thailand) for å utdype mulighetene for dansk virksomhet i landet og drev dessuten med plantasjedrift.

 

Etniske gjenstander, dyr og snurrepiperier

I den perioden Havmøller bodde i Siam skaffet han seg en ikke så rent liten samling av etniske gjenstander, utstoppede dyr og fugler og generelle snurrepiperier. En del av samlingen er også lokale gjenstander, blant annet dyr han samlet som ung i Ebeltoft Vig.

 

Havmøller returnerte sammen med sin kone til Ebeltoft i 1933 på grunn av sykdom, og i 1940 ble samlingen overdratt til Ebeltoft Museum som i samarbeid med Havmøller satte opp Siamesisk Samling i Ebeltofts gamle posthus.

 

Alt mellom himmel og jord - bokstavelig talt - er samling på Siamesisk Samling

Så og si alt mellom himmel og jord er samlet i musset.

 

Andre utstillinger

I tillegg til gjenstander fra Siam er det også funnet plass til en utstilling av et gammelt dansk kjøkken. Og beveger vi oss opp i 2. etasje er det en utstilling om lokalt håndverk og næringslivet i regionen. Tidvis settes det også opp særutstillinger i Siamsisk Samlings lokaler, som altså ligger midt i Ebeltoft.

Adresse: Siamesisk Samling, Juulsbakke 1, 8400 Ebeltoft