Kun noen minutter med bil fra Ebeltoft finner dere nesten alle våre nordiske dyr samlet på ett sted – i Skandinavisk Dyrepark.

Mer eksotisk enn det eksotiske?

Når vi går i dyreparker er vi blitt så vant til å se dyr fra Afrika og Asia, at våre lokale dyrearter er nærmest blitt for eksotiske å regne. Men ikke i Skandinavisk dyrepark, der er det dyr vi kan finne i naturen utenfor stuedøra (mer eller mindre) som er i fokus.

 

Og med respekt å melde, så har vi da spennende nok dyr her i Norden også. For bjørn, ulv, isbjørn, elg og moskus er da spennende dyr, og i Skandinavisk Dyrepark har de med seg et følge bestående av huggorm, rev, villsvin, hjort, rein og ekorn og flere ande arter.

 

Fôring er et viktig stikkord!

Fôringen av dyrene, og da særlig bjørn og ulv var vårt høydepunkt da vi besøkte Skandinavisk dyrepark. Særlig ulvene viser mye av sin naturlige flokkadferd under matingen, med en nøye regi av hvem som spiser når og hvordan resten av flokken skal oppføre seg mens noen spiser. Det hele ble levendegjort av dyktige dyrepassere som fortalte hva som skjedde under matingen, og hvorfor akkurat det skjer.

 

Man kan nok si at bjørnene var litt mer sedate under matingen, men allikevel fascinerende. Bare det å stå så nær en bjørn i en natur som er tilnærmet naturlig for dyret er spennende nok i seg selv. – Når den da til i tillegg får litt fart på seg til tider, for å få tak i besværlige matbiter på avveie blir det enda mer morsomt å se på.

 

Isbjørnen var noe mer livat sammenlignet med sin brune slektning fra "sydligere" strøk. Særlig når matingen ble flyttet over til den store "innsjøen" de disponerer ble det livlig. Da hopper de ut i vannet etter maten, svømmer rundt og hygger seg mens de spiser og jakter på nye godbiter fra dyrepasserne.

 

Sjefen i ulveflokken holder streng kustus

Alfa'en holder streng kustus bland ulvene i flokken

 

Fôr dyrene selv

Nå får dere riktignok ikke foret bjørn og ulv, men rådyrene derimot – de kan dere fore av hjertens lyst. Og det er ikke slik at de står sjenerte og ser på, de er heller nærmest for ivrige og kommer helt opptil dere mens de "spør" etter godbiter. Geit og rein sier heller ikke nei til litt mat rett fra hånda. (NB: Fôr til dyrene må kjøpes ved inngangen.)

 

Få med dere moskus, elg og villsvin

Mellom all foringen bør dere få med dere de øvrige dyrene i Skandinavisk dyrepark. Det går en godt tilrettelagt rute gjennom parken, med noen avstikkere, så det er lett å finne frem til alle dyrene. Dessverre er det noen av våre lokale dyrearter som har det med å søke tilflukt inn i skyggen når solen skinner fra skyfri himmel. Så moskus og elg kan for eksempel være litt vriene fotomotiver, noe vi selv fikk erfare da vi besøkte parken.

 

Villsvinene derimot er blottet for sjenerte aner, og står i relativt tett skog, så de var villige motiver. Også de forskjellige hjortedyrene stilte velvillig opp til fotografering – noen av dem trengte riktignok en viss sikkerhetsavstand for å føle seg komfortable (mens andre nærmest er ukomfortabelt menneskevante), så der var det også lett å få til blinkskudd.

 

Stor lekeplass

Det er ofte et misforhold mellom barn og voksnes energiutløp ved slike utflukter, men i Skandinavisk dyrepark kan dere ta det helt med ro. Ved siden av en av kafeene er det en gigantisk lekepark, hvor småtassene kan brenne av seg litt overskuddsenergi. (Husk også å få med mammuten som står nærmest litt bortgjemt rett ved siden av kafeområdet. Ja, en mammut ja...)

 

Adresse: Skandinavisk Dyrepark Djursland, Nødagervej 67b, 8560 Kolind